Oamenii au ales! Să ne fie de bine!

Ieri am învățat că nu mă pricep la „politică” … și nici la oameni … sau măcar la proporția din fiecare tipologie care formează comunitatea … E adevărat că am avut de la început o bănuială că priceperea mea în aceste domenii este foarte limitată, ceea ce într-un fel mă bucură pentru că înseamnă că viețuirea mea pe aceste meleaguri mioritice nu a mi-a ucis nici idealismul, nici valorile, nici principiile.

În multe părți ale țării, de la București la Timișoara, cetățenii au fost nemulțumiți și au vrut o schimbare, pe care au și înfăptuit-o. Nu știu dacă va fi mai bine sau mai rău, timpul ne-o va arăta tuturor. Nu m-aș grăbi să sărbătoresc înscăunările, aș prefera să aștept realizările, punerea în practică a „proiectelor” și „programelor”. Dar, în final, orice prilej de bucurie este binevenit, că de necazuri avem destul timp să ne ocupăm când vor apărea.

Pe lângă astea, în România noastră minunată, au câștigat alegerile un cetățean mort, un individ care și-a filmat fetița în timp ce o abuza psihic, un altul care a făcut sex în primărie cu două minore traficate și un altul condamnat definitiv pentru pornografie infantilă. Deci va mai dura o perioadă până la deșteptarea majorității românilor.

La nivelul comunității noastre mici și periurbane, oamenii, în cunoștință de cauză, au ales continuitatea, o vor avea, foarte probabil cu vârf și îndesat.

Unii au fost dezamăgiți pentru că rezultatele nu au fost la înălțimea speranțelor pe care le aveau, dar s-au comportat decent, au mulțumit susținătorilor și presupun că își vor continua viețile în linie cu principiile pe care le au. Au fost și cei care s-au grăbit să felicite prin toate mijloacele câștigătorii chiar înainte de aflarea rezultatelor finale, semn că nici măcar ei nu au crezut în ei înșiși, deci cum ar fi putut convinge pe altcineva?

Alții s-au declarat mari învingători și ieșiți din anonimat, deși, după părerea mea, rezultatele au fost sub așteptări, sau în orice caz sub rezultatele naționale ale partidului, iar celebritatea se presupune că nu făcea parte din scopul operațiunii. De asemenea, aproape subit, opoziția și începutul cel nou s-au transformat în dorință de colaborare cu majoritatea îmbătrânită în rele, pentru că, în final, binele comunității începe cu propriul bine.

Învingătorii adevărați s-au bucurat, cum e și firesc, se pare că au avut totuși ceva emoții. Manifestările unora dintre fanii talibani ai acestora au fost de prost gust, ca și întreaga campanie de susținere a ”cionteilor și birtocilor”, ca să citez un clasic local, care, printre altele, au îndrăznit să trimită o distinsă doamnă ”la cratiță”, deși se pare că dumneaei și-a câștigat totuși un loc de consilier.

Din partea alegătorilor a plouat cu felicitări, ceea ce mi-ar fi amintit un pic de epoca feudală, dacă aș fi trăit atunci, dar, nefiind cazul, este în regulă. S-a utilizat întreg arsenalul de gif-uri Facebook, plus expresii celebre și absolut savuroase (ortografia este cea originală a autorilor anoonimizați) precum:

  • „bravo noua ciuda voua cei care Ati candidat”;
  • „cred ca va scos figurile si smecheriile din cap acuma nu mai comentati luati aminte si invatati tace si face bravo clau inaite ca rusi”;
  • „Eu am zis de mult ca la sinandrei nare cine sa va bata ,, nau fost și nici no să fie nici odată candidați puternici pentru că nu avem etc”

A fost o experiență interesantă. Întrucât deocamdată nu s-a inventat un sistem mai corect, vom mai trăi încă 4 ani conform deciziei majorității căreia i-a păsat suficient încât să meargă la vot. Cei confirmați vor continua să facă ce au făcut și până acum, pentru că nu se supără nimeni, sau nu suficienți încât să conteze. Mi-ar plăcea ca cei nou sosiți, deși în inferioritate numerică, să-și amintească de ce ne-au cerut voturile, de faptul că sunt în opoziție când sunt derapaje și abuzuri de stăvilit, și să colaboreze cu majoritatea când o cere interesul public, pentru că, evident, instituția nu trebuie blocată. N-ar fi rău nici ca cetățenii să fie mai interesați, mai vigilenți și mai activi, că doar e vorba de banii și de bunăstarea lor. Doar v-am spus de la început că nu mi-a murit idealismul! 🙃

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.